П`ятниця, 03.05.2024, 21:06
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Турійської районної державної адміністрації

Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 34
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Лютий » 4 » Фінансування за рахунок місцевих бюджетів призведе до занепаду ЗНЗ, – Лілія Гриневич
17:25
Фінансування за рахунок місцевих бюджетів призведе до занепаду ЗНЗ, – Лілія Гриневич

 Загальноосвітні навчальні заклади державної форми власності мають фінансуватись з державного бюджету, – так вважає Лілія Гриневич, голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти.

  Під час Погоджувальної Ради 2 лютого голова комітету акцентувала на необхідності включення до порядку денного проекту постанови № 1867 від 28.01.2015 про внесення змін до статті 87 Бюджетного кодексу України щодо фінансування загальноосвітніх навчальних закладів державної форми власності.

  Нагадаємо, що 28 грудня 2014 року Верховна Рада України прийняла Закон “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин”, № 79-VIII, до остаточної редакції якого не була внесена норма щодо фінансування ЗНЗ державної форми власності, які вже функціонують в Україні, зокрема такі: Український фізико-математичний ліцей Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Державний загальноосвітній навчальний заклад гімназія-інтернат “Дитяча інженерна академія” (м. Київ), загальноосвітній навчальний заклад “Міжнародна українська школа”, Республіканське вище училище фізичної культури (м. Київ) та інші.

  Ці всеукраїнські заклади протягом багатьох років успішно виконують своє завдання.  Вони займаються відбором і розвитком талановитої учнівської молоді для університетської фізико-математичної, природничої та технічної освіти нашої країни, підготовки кадрів для олімпійського резерву.

  «Фінансування всеукраїнських загальноосвітніх навчальних закладів державної форми власності весь час здійснювалось із Державного бюджету України. Зміна порядку їх фінансування та переведення на фінансування з місцевих бюджетів призведе до їх занепаду» – наголосила голова комітету.

  Крім того, Лілія Гриневич попросила додати до порядку денного проект Закону № 1850 від 27.01.2015 та альтернативний № 1850-1 від 27.01.2015 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення норм, що передбачають звільнення від сплати земельного податку.

  Адже відповідно до попередньої  редакції податкового кодексу заклади науки, освіти, культури, заповідники, національні парки тощо, користувались пільгою на сплату земельного податку. Тепер вони це право втратили, і якщо органи місцевого самоврядування не передбачать пільг на сплату земельного податку, то такі кошти  повинні будуть закладатися установами у відповідних бюджетах для сплати податку, що надходитиме до цих же бюджетів.

  «У закладах, що фінансуються з бюджету, у зв’язку із фінансовим становищем, створиться заборгованість зі сплати земельного податку, що негативно позначиться на діяльності, зокрема бюджетних закладів науки і освіти. Як приклад, для Національного Ботанічного саду ім. М.М.Гришка, площа земельної ділянки якого становить понад 129 гектарів, розмір земельного податку становитиме приблизно 41 млн грн. І це зважаючи на те, що весь бюджет ботанічного саду на 2014 рік становив 20 млн грн. Нам необхідно переглянути такі зміни до Податкового кодексу», – зауважила голова комітету.

За матеріалами сайту Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти

 
Переглядів: 447 | Додав: TRVO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar