П`ятниця, 03.05.2024, 21:47
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Турійської районної державної адміністрації

Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 34
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Лютий » 3 » МОН затверджено заходи з виконання програми уряду
12:38
МОН затверджено заходи з виконання програми уряду

 Міністерством освіти і науки затверджено План заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Коаліційної угоди, які мають бути здійсненні відомством у 2015 році.
 Зокрема, у рамках реформування дошкільної, середньої, професійно-технічної, позашкільної освіти згідно з європейськими стандартами, міністерством у цьому році мають бути здійсненні кроки з розроблення та сприяння прийняттю у новій редакції Закону України "Про освіту" та Закону "Про професійно-технічну (професійну) освіту". Також буде затверджено наказ МОН про індивідуальне навчання в загальноосвітніх навчальних закладах.
 У 2015 році триватиме процес оптимізації та впорядкування мережі професійно-технічних навчальних закладів. Здійснюватимуться заходи щодо оптимізації мережі вищих навчальних закладів з урахуванням необхідності підвищення якості та доступності освіти.
 Міносвіти буде розроблено та внесено проект урядової постанови щодо переліку галузей знань і переліку спеціальностей, за якими здійснюватиметься підготовка здобувачів вищої освіти, а також проект положення про післядипломну освіту у сфері вищої освіти.
 Продовжиться процес формування єдиного освітнього простору шляхом передачі до сфери управління МОН вищих навчальних закладів державної форми власності, що належать до сфери управління інших центральних органів виконавчої влади.
  У напрямку децентралізації управління освітою, у рамках виконання Програми уряду та Коаліційної угоди, Міністерство ухвалить новий порядок атестації дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та позашкільних навчальних закладів. Також буде розроблено проект урядової постанови щодо порядку та критеріїв, за якими здійснюватиметься надання вищим навчальним закладам статусу національного.
  У 2015 році буде скасовано формальне рейтингове оцінювання діяльності загальноосвітніх навчальних закладів.
  У напрямку оновлення стандартів освіти та поступового переходу до 12-річного терміну здобуття середньої освіти вже у лютому будуть внесенні зміни до Положення про проведення Державної підсумкової атестації у загальноосвітніх навчальних закладах. Також здійснюватиметься оновлення змісту основної школи, розробка та оновлення державних стандартів професійно-технічної освіти відповідно до вимог ринку праці, розроблення за участю роботодавців стандартів вищої освіти.
 Україна візьме участь у міжнародних порівняльних дослідженнях якості освіти. Також міністерством у рамках дошкільної, шкільної та позашкільної освіти створюватиметься система виховання відповідальних громадян із патріотичним і гуманістичним світоглядом.
  На виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів та Коаліційної угоди, Міністерство освіти також здійснюватиме заходи щодо збільшення охоплення дітей дошкільною освітою, зокрема через доступ до послуг піклування, родинного виховання, розширення спроможності дитячих садків всіх форм власності, доступності їх послуг.
  Продовжиться робота з реалізації Закону України "Про вищу освіту", встановлюватимуться нові правила акредитації та ліцензування навчальних закладів, буде створено незалежну систему оцінки якості вищої освіти.
 Забезпечення фінансової автономії вищих навчальних закладів реалізовуватиметься шляхом розроблення та сприяння прийняттю законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу у частині імплементації Закону України "Про вищу освіту", а також подання на розгляд КМУ проектів нормативно-правових актів щодо забезпечення фінансової самостійності вищих навчальних закладів.
 Також Міністерство освіти і науки реалізовуватиме принцип забезпечення відповідності державного замовлення реальним потребам ринку праці та сприятиме розвитку професійної освіти, залученню роботодавців до всіх ланок організації освітнього процесу, розробленню Національної системи кваліфікацій тощо.
 У напрямку науки та інновацій заплановані кроки з інтеграції науки та освіти, створення технологічних та наукових парків, перехід до фінансування наукових досліджень на проектній основі. Передбачено входження України до Європейського дослідницького простору, набуття статусу асоційованого члена Рамкової програми ЄС "Горизонт 2020".
  На виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів та Коаліційної угоди планується сформувати прозору та ефективну систему державної атестації наукових установ, привести базове бюджетне фінансування державних наукових установ у відповідність до результатів державної атестації.
 Визначено, що пріоритетною підтримкою користуватимуться прикладні дослідження і розробки, що орієнтовані на підвищення обороноздатності та забезпечення національної безпеки України.
  Міністерством освіти у 2015 році здійснюватимуться кроки із запровадження ефективного механізму розвитку наукової матеріально-технічної бази вищих навчальних закладів та наукових установ, звільнення від оподаткування коштів грантів на виконання наукових та науково-дослідних робіт й розвиток матеріально-технічної бази наукових досліджень, стимулювання наукової та інноваційної діяльності молоді тощо.
 З повним змістом заходів та строками їх виконання, що реалізовуватимуться Міністерством освіти і науки з метою виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Коаліційної угоди, можна ознайомитися у тексті відповідного наказу профільного міністерства.

Джерело: http://osvita.ua

Переглядів: 458 | Додав: TRVO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar