Неділя, 05.05.2024, 13:22
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Турійської районної державної адміністрації

Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 34
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Листопад » 1 » Науково-практична конференція «Міжпредметна інтеграція як засіб формування національно-патріотичного світогляду школярів»
16:06
Науково-практична конференція «Міжпредметна інтеграція як засіб формування національно-патріотичного світогляду школярів»

31 жовтня у залі  районної державної адміністрації відбулась науково-практична конференція «Міжпредметна інтеграція як засіб формування національно-патріотичного світогляду школярів», присвячена 75-ій річниці УПА. На конференцію були запрошені вчителі української мови та літератури, вчителі історії, заступники директорів з виховної роботи, педагоги-організатори та всі бажаючі.

До присутніх з вітальним словом звернувся голова районної державної адміністрації Орест Васильович Василишин, який коротко зупинився на історичних фактах про діяльність УПА на Турійщині.

- Серце обливається кров’ю, коли найсвітліші кольори неба і сонця затьмарені чорними барвами… - такими словами розпочала свій виступ Леся Григорівна Ковальчук, заслужений вчитель України, лауреат обласної мистецької премії імені Агатангела Кримського та премії імені Бориса Грінченка, Всеукраїнського товариства «Просвіта», володар ордену Княгині Ольги третього ступеня. Лесю Григорівну Ковальчук знають не лише на Волині, а й в Україні як педагога-новатора, активного громадського діяча, адже ще у студентські роки вона булла виключена з комсомолу за причетність до групи студентів-однодумців, які вболівали за долю України.

«На поклик ідеалу. «Монолог через призму особистих дитячих вражень від героїки УПА», - такою була тема виступу нашої гості. Леся Григорівна звернула увагу учасників конференції на значну залежність нашої молоді від «чужої» культури, наявність в українців «гена руїни», модель поведінки особистості («Чи ж можна бути не на фронті нині тим, хто служить Україні?») та необхідність боротися за сутність душі української дитини.

Вчитель історії опорного закладу «НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» смт Турійськ Музика Олеся Миколаївна розповіла про  формування громадянської компетентності учнів засобами шкільного краєзнавства та у системі науково-краєзнавчих досліджень Малої академії наук. Вовчак – скарбниця української волі і свободи, незламного духу українського народу. Тому присутні, затамувавши подих слухали досліджені юними науковцями гімназії історичні факти про те, як розвивалась діяльність УПА на Турійщині, про суцільний військовий табір, який існував поблизу урочища Вовчак та бої воїнів УПА із ворогами української землі.

Про напрямки дослідження історії УПА (документалістика, белетристика, журналістика, художня література) розповіла Трофимович Наталія Богданівна, вчитель української мови та літератури комунального опорного закладу «Луківська ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей».

«Сучасні підходи до формування та розвитку патріотичних почуттів учнів у контексті виховної роботи» - з таким питанням виступила Гінгіна Олена Дмитрівна, заступник директора з виховної роботи ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Новий Двір. Також Олена Дмитрівна розповіла про історію фестивалю повстанської пісні «Складем хоч пізнії вінці…», який уже 6 разів проводився за підтримки головного редактора газети «Вісник і К» Євгена Хотимчука.

- Армія УПА відрізняється від інших армій світу своєю жертовністю, нестандартними рішеннями, високим рівнем бойового мистецтва, - зазначив у своєму виступі Мазурик Василь Васильович, директор історико-культурного комплексу «Вовчак. Волинська Січ», - і тому святим обовязком вважаю сформувати у молодого покоління високий рівень національної свідомості, почуття городості за нашу славну історію шляхом залучення до активної діяльності.

Трофімук Василь Арсентійович презентував учасникам конференції власний історико-публіцистичний  нарис «Вовчак. Волинська Січ», а працівники районної централізованої бібліотеки для дорослих оформили  виставку літератури, присвячену 75-ій річниці УПА.

Підсумовуючи роботу конференції, А.С.Євтушок, завідувач РМК звернула увагу на величезну роль вчителя у вихованні патріотичних почуттів учнів, які можна розвинути завдяки діяльнісному підходу до організації освітнього процесу. «Сьогодні не повинно бути жодної дитини, яка не знає історії свого роду, рідного краю, українських та повстанських пісень…»

Переглядів: 375 | Додав: TRVO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar