Вівторок, 07.05.2024, 20:08
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Турійської районної державної адміністрації

Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 34
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Січень » 30 » Сучасні особливості військово-патріотичного виховання молоді у навчальних закладах України
12:31
Сучасні особливості військово-патріотичного виховання молоді у навчальних закладах України

 29 січня 2015 року в Міжрегіональному вищому професійному училищі зв’язку відбувся круглий стіл на тему «Сучасні особливості військово-патріотичного виховання молоді у навчальних закладах України».
  У круглому столі взяли участь заступник міністра освіти і науки України Андрій Гевко, заступник міністра оборони України – керівник апарату Петро Мехед, член Комітету з питань оборони Верховної Ради України, народний депутат Тарас Пастух, директор департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України В’ячеслав Супрун, керівники професійно-технічних навчальних закладів, ліцеїв із посиленою військово-фізичною підготовкою, представники громадських об’єднань, духовенства та науковці.

  Під час засідання круглого столу розглянуто питання створення координаційних комітетів у рамках поставлених завдань щодо військово-патріотичного виховання молоді, внесення пропозицій до проектів Законів України «Про освіту», «Про професійну освіту» в частині військової підготовки, поліпшення стану матеріального та кадрового забезпечення навчальних закладів, що здійснюють навчання молоді в групах з посиленою військово-фізичною підготовкою.

 Заступник міністра освіти і науки України Андрій Гевко наголосив на важливості обговорення питання військово-патріотичного виховання та зазначив, що цей захід невипадково відбувається в дні, коли вшановують пам’ять Героїв Крут, які своїм прикладом надихають на героїчні вчинки.

 За словами Андрія Гевка, сьогодні треба виправляти ситуацію з військовою підготовкою у навчальних закладах, що останні роки була неналежною. Заступник міністра освіти підтримав пропозицію закладів професійно-технічної освіти щодо здійснення на їх базі військової підготовки, бо молоді люди, які навчаються в цих закладах, у майбутньому йдуть служити в армію.

  Андрій Гевко звернув увагу учасників круглого столу на вирішення питання кадрів, що, на думку заступника міністра, відіграє важливу роль у військовому вихованні. До цієї відповідальної роботи необхідно залучати військових, які служили та воювали в зоні проведення антитерористичної операції.

  Заступник міністра освіти запевнив, що МОН опрацює всі вироблені круглим столом пропозиції, а окремі напрацювання реалізовуватимуться в навчальних закладах як експериментальні програми, а у разі їх успіху поширюватимуться по всій країні.

 Заступник міністра оборони України, керівник апарату Петро Мехед зазначив, що за останні 20 років військово-патріотичному вихованню не приділяли достатньої уваги. Заступник міністра оборони України наголосив, що вирішення цього питання належним чином вирішить і проблеми стану мобілізації в країні. На думку Петра Мехеда, військово-патріотичне виховання насамперед має бути спрямоване на виховання патріота своєї Батьківщини, який здатен стати на її захист.

 Заступник міністра оборони України, керівник апарату також звернув увагу, що громадські організації повинні активніше долучатися до вирішення проблем патріотичного виховання. Петро Мехед також повідомив, що Міністерство оборони України покладає багато надій на духовне виховання української молоді. І в цьому напрямі представники конфесій повинні працювати спільно з громадськими організаціями та військовими.

 Під час круглого столу директор департаменту професійно-технічної освіти МОН України В’ячеслав Супрун поінформував, що важливим напрямом забезпечення Збройних сил України є формування відповідної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікацій, зокрема фахівців з експлуатації, ремонту та обслуговування військової техніки. У свою чергу, професійно-технічні навчальні заклади готові відповідно до навчальних завдань організувати навчально-теоретичний, навчально-виробничий і навчально-виховний процес, що охопить широкий спектр професій, найбільш необхідних для відновлення обороноздатності та професійного кадрового забезпечення ЗСУ. Безпосередній перелік напрямів підготовки та професій має бути узгоджено з Міністерством оборони України, а Міністерство освіти і науки сформує відповідне державне замовлення на підготовку кадрів із робітничих професій для потреб армії.

  У свою чергу, директор МВПУ зв’язку Василь Петрович наголосив, що військово-патріотичне виховання є невід’ємною складовою професійної підготовки для професійно-технічної освіти.

  Василь Петрович зазначив, що завдання круглого столу полягають у вирішенні питань стану військо-професійної підготовки, яку модель підготовки та відродження збройних сил обрати, як готувати молодих громадян до життя та до служби в Збройних силах України. За його словами, сьогодні в Україні існують заклади з посиленою фізичною підготовкою, зокрема, 21 ліцей, де навчаються близько 5 тисяч осіб, 11 коледжів, 2 кадетські корпуси, де навчаються 403 кадети, та два училища, що підпорядковані Міністерству внутрішніх справ України. Ці навчальні заклади вже мають досвід і напрацювання в військовій підготовці молоді. Як зазначив директор МВПУ зв’язку, освітяни разом з Міністерством оборони України мають визначитися з методиками підготовки. Сьогодні з розвитком технологій й такої нової техніки, як безпілотники, машини для розмінування, підготовка молоді потребує сучасних підходів, тому військові мають підказати, що необхідно внести до змісту освіти.

Переглядів: 449 | Додав: TRVO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar