Субота, 04.05.2024, 07:28
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Турійської районної державної адміністрації

Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 34
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Лютий » 8 » У МОН обговорили принцип розподілу освітньої субвенції регіонам
15:58
У МОН обговорили принцип розподілу освітньої субвенції регіонам

  5 лютого 2015 року в Міністерстві освіти і науки України відбувся круглий стіл щодо розробки нових механізмів фінансування освіти в Україні в умовах децентралізації.

  У круглому столі взяли участь перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун, начальник відділу фінансів освіти Міністерства фінансів України Андрій Бондаренко, представники МОН, експерти з питань освіти, представники громадськості.

  Перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун зазначила, що із запровадженням освітньої субвенції відбуваються кардинальні зміни у фінансуванні шкіл: освітня субвенція передається з державного бюджету до обласних, районних бюджетів, бюджетів територіальних громад.

  «Пріоритетом реформування освіти є забезпечення дітей якісною освітою. Важливим кроком на цьому шляху є розроблення формули фінансування освіти у регіонах», – наголосила Інна Совсун.

  Перший заступник також наголосила на необхідності спільної роботи у здійсненні освітніх реформ. На думку Інни Совсун, ключові питання освіти МОН має обговорювати та вирішувати разом із місцевими громадами, міськими головами, представниками шкіл.

   За словами першого заступника, важливий крок у бік відкритості є залучення до дискусії європейських експертів, які представлять досвід фінансування освіти у своїх країнах. Інна Совсун також акцентувала на тому, що це перше обговорення теми із залученням експертів із різних галузей.

   Під час круглого столу представник Швейцарської асоціації місцевих органів самоврядування Ян Герчинський повідомив, що участь експертів SKL International в Україні спрямована на підтримку децентралізації освіти, важливим етапом якої зокрема є реформа фінансування.

  На думку Яна Герчинського, завдання МОН – гармонізувати реформи освіти з процесом децентралізації та чітко структурувати її фінансування. Експерт впевнений, що децентралізація повинна впроваджуватись поступово, за умови налагодженого зв’язку Міністерства та регіональних державних управлінь освітою.

  Павло Хобзей – експерт із питань освіти, наголосив, що з кожним роком зростає різниця в якості освіти між містом та селом. Необхідно шукати оптимальні шляхи забезпечення однаково високого рівня освіти по всій Україні. Павло Хобзей також зауважив, що це складний та водночас відповідальний процес, але, на його думку, без цього країна не зможе стати конкуруючою європейською державою.

  Експерт SKL International Тоні Лєвітас зазначив, що процес децентралізації освіти повинен здійснюватись у формі загальнонаціональної дискусії. Він зауважив, що Міністерство освіти і науки та Міністерство фінансів України, яке до цього здійснювало фінансування освіти, мають співпрацювати разом, щоб віднайти оптимальну формулу розподілу субвенцій.

   За словами Тоні Лєвітаса, субвенції повинні розподілятись із врахуванням рівня освіти, особливостей географічного розташування навчальних закладів, критеріїв соціальних груп (національних меншин, дітей з особливими потребами тощо).

   Після продуктивної дискусії учасники круглого столу обговорили план подальшої співпраці.

 
Переглядів: 422 | Додав: TRVO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar