Неділя, 05.05.2024, 09:28
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Турійської районної державної адміністрації

Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 34
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Грудень » 12 » Відбулася Всеукраїнська нарада з проблем дошкільної освіти та підсумків її розвитку в 2015 році
18:58
Відбулася Всеукраїнська нарада з проблем дошкільної освіти та підсумків її розвитку в 2015 році

10 грудня 2015 року в Міністерстві освіти і науки України відбулась Всеукраїнська нарада з проблем дошкільної освіти та підсумків її розвитку в 2015 році.

У заході взяли участь директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки Юрій Кононенко, начальник відділу дошкільної освіти МОН Тамара Панасюк; головні спеціалісти департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН; завідувач лабораторії дошкільної освіти і виховання Інституту проблем виховання НАПН України Вікторія Моршицька; голова правління ВГО  «Асоціація працівників дошкільної освіти» Ніна Омельяненко; представники  обласних управлінь  освіти та дошкільних навчальних закладів.

Юрій Кононенко зазначив, що міністерство вже протягом двох років працює над удосконаленням законодавства у сфері освіти, зокрема дошкільної. «Наше з вами завдання – зробити все, щоб зберегти вже існуюче: щоб дошкільні навчальні заклади не закривались, а, навпаки, кількість місць зростала, створювались нові групи у дитячих садочках», – наголосив директор департаменту.

Під час заходу Тамара Панасюк презентувала звіт щодо проведеної роботи у сфері дошкільної освіти протягом 2015 року:  «Протягом року на допомогу практикам проведено  чисельні семінари-практикуми, вебінар-семінари, засідання круглих столів  із питань якості дошкільної освіти. Проведено також Всеукраїнський фестиваль-огляд  «Україна – рідний край», Всеукраїнську акцію «Чужих дітей не буває»,  День дошкілля, продовжено термін  дії Меморандуму про взаєморозуміння  між Міністерством освіти і науки України та благодійним фондом LEGO Foundation (Данія) і підписано Меморандум про співпрацю з Міжнародною організацією Аflatoun  (Королівство Нідерландів). Меморандум передбачає розвиток  співпраці у сфері  дошкільної освіти, зокрема в покращенні роботи щодо підвищення рівня соціальних прав і фінансової освіти дітей в Україні».

Окрім того, начальник  відділу  розповіла про розвиток мережі дошкільних навчальних закладів  у 2015 році.

Учасники наради також представили презентацію за підсумками впровадження протягом 5 років програми Лего-конструювання в дошкільних навчальних закладах. Оксана Рома,  координатор  Програми LEGO Foundation (Королівство Данія), розповіла про основні напрями співпраці Lego Foundation із Міністерством освіти і науки України у 2016 році.

Презентовано також досвід роботи з впровадження  фінансової грамоти в дошкільних навчальних закладах  м. Вінниці.  Людмила Малофеєва,  вихователь-методист  ДНЗ № 23  м. Вінниця, поділилась своїми напрацюваннями та розповіла про актуальність фінансової грамоти дітей сьогодні.

Під час наради було обговорено і проблеми розвитку дошкільної освіти та проект плану  заходів на 2016 рік.  Усі  учасники наради повідомили про проблеми, пов’язані з фінансуванням і ліцензуванням закладів освіти і фізичних осіб-підприємців, які надають освітні послуги в галузі дошкільної освіти.  «Відсутність достатнього фінансування, зокрема субвенцій, призводить до закриття дитсадків, груп, особливо в сільській місцевості. Немає також можливості  дотримуватись ЗУ «Про дошкільну освіту» щодо впровадження інклюзивної освіти, бо штатним розписом для дошкільних навчальних закладів не передбачене введення асистента вихователя», – зазначили учасники наради.

На завершення  учасники наради висловили побажання щодо прийняття  базового  ЗУ «Про освіту» та розроблення нової редакції ЗУ «Про дошкільну освіту»,  що сприятимуть розвитку якісної освіти наших дітей, зокрема раннього та  дошкільного віку.

Повідомляє МОН України

Переглядів: 474 | Додав: TRVO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar