Неділя, 05.05.2024, 20:00
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Турійської районної державної адміністрації

Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 34
Корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Травень » 21 » Законопроект про 12-річну середню освіту планують зареєструвати до кінця червня
09:46
Законопроект про 12-річну середню освіту планують зареєструвати до кінця червня

20 травня 2015 року Комітет з питань науки і освіти провів слухання «Про підготовку проекту нової редакції Закону України «Про освіту»: концептуальні засади». Предметом дискусій стали питання удосконалення правових механізмів реалізації конституційного права громадян на рівний доступ до якісної освіти на всіх рівнях; створення умов для освіти особи упродовж життя; створення системи забезпечення високої якості освіти на основі модернізації її змісту, педагогічних технологій та об’єктивного моніторингу результатів освітньої діяльності і чесної конкуренції в системі освіти; усунення невідповідності змісту освіти сучасним потребам особистості, суспільства і ринку праці; створення належного зв’язку між ринком праці та системою професійної та вищої освіти; приведення структури освіти у відповідність до міжнародних стандартів.

Як передає кореспондент УНІАН, законопроект передбачає початкову освіту, що триватиме 5 років, базову освіту, що триватиме 4 роки, та повну середню освіту, яка триватиме 3 роки і яка поділятиметься на загально-середню освіту та профільну освіту. Про це сказала голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

За її словами, цей законопроект розроблено, але ще не внесено урядом на розгляд Верховної Ради України. За її словами, до його обговорення залучаються педагоги, громадські організації, суспільство.

Депутат нагадала, що відповідно до Програми діяльності уряду та до коаліційної угоди, законопроект має бути внесений до парламенту України до кінця червня.

Депутат відзначила, що законопроектом пропонується вперше визнати неформальну освіту: “Це нова річ. Якщо батьки можуть надати дитині домашню початкову освіту, і потім дитина підтверджує свій рівень знань у звичайному навчальному закладі, то чому ми не маємо дати право їм це зробити?”

Гриневич наголосила на тому, що в законопроекті буде прописана норма, передбачена Конституцією, щодо безкоштовності освіти. Вона зазначила, що безкоштовна загальна середня освіта – це обов’язок держави, і “ми маємо в законі юридично виписати, в яких межах має бути безкоштовна освіта”, тобто визначити державний стандарт безоплатного навчання.

У законопроекті пропонується “просунути вчителя в тарифній сітці оплати праці вище, зробити більший розрив між тарифікацією для різних кваліфікаційних рівнів вчителів”. Зокрема, пропонується формула: “що вища кваліфікація вчителя, то більше він заробляє і зарплата залежить від результативності роботи”, пояснила депутат.

Як сказала Лілія Гриневич, передбачається, що уряд внесе до парламенту разом із законопроектом “Про освіту” і законопроект про професійну освіту.

Джерело: http://pedpresa.ua/

Переглядів: 431 | Додав: TRVO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar